02 octubre 2017

GLOBALITZAR LA CONSCIÈNCIA CRÍTICA


Quan em van proposar parlar dels reptes de l’educació social en temps de globalització, em va venir al cap, indefectiblement, dos aspectes que crec que es relacionen: el consumisme capitalista i la societat individualista.

En el nostre exercici professional, més local, de proximitat, a banda de les dificultats que ja implica treballar amb persones, menors i famílies vulnerables, no podem obviar factors més generals i globals de la societat, que poden influenciar en gran mesura, la nostra intervenció. Factors, que sovint, són més difícil de controlar, on la globalització hi és present, com un tsumani, que ho arrassa tot.

I quina relació té una societat individualitzada amb la globalització? El mercat t’inclina a fer un consum individual i buscar la satisfacció individual, on el compartir no hi té cabuda.

El treball comunitari, en xarxa , semblin reptes i línies de treball socioeducatius difícils d’aplicar, i semblen un miracle, o una utopia.

Malgrat aquest adotzenament de la societat capitalista, la crisi ha fet renéixer el millor i el pitjor de la societat. La decepcionant resposta política, ha fet despertar de nou la consciència crítica de la població, sobretot dels més joves. Des de l’15M, el moviment dels indignats a tota Espanya, les primaveres àrabs fent caure dictadors africans, o el procés independentista català.

Treballar i fer despertar la consciència crítica, és un repte com a educadors/es socials, preciós,i amb una potent visió global.

Òscar Barril
Educador social a  l'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès
www.oscarbarril.cat


En el següent link podeu trobar tot el llistat d'articles publicats en aquest Carnaval:  http://ceesc.blogspot.com.es/2017/10/carnaval-de-blogs-2017.html

No hay comentarios:

Publicar un comentario